Yetişkinliğin normlarıyla çocukluğun masumiyetinin çatışmasının, yalanların, kopan bağların, ikilemlerin ve sorgulamaların kitabı Dünyalılar. Ortaya çıkışlarından bu yana toplumsal kuralların, kendi bildiklerini okuyan insanların ve sistemin bir parçası olmamanın hazin sonu.
Natsuki, hâlihazırda kendi dünyasında yaşayan küçük bir çocukken, başına gelen trajik olaylar onu bu dünyaya daha da çeker. Dışarısının güçlükleriyle başa çıkmakta zorlanan çocuk, bir yandan hiçbir şekilde kendisine inanmayan ebeveynleriyle, bir yandan da diğer insanlarla mücadele etmektedir.
Gerçek dünya acımasızdır, ailesi ise geleneksel yapının etkisiyle Natsuki’ye karşı daha mesafeli ve katı bir tutum sergiler. Onlar, yaptığı bir hatadan yola çıkarak günah keçisi olarak her anlamda Natsuki’yi seçerken o, kendiyle bağ kuramadığı gibi yaşamında anlam bulmakta da zorlanmaktadır.
Zaman her şeye rağmen geçip de bir yetişkin olarak kendisini normal, alelade bir evliliğin içinde bulduğunda, aklında geriye her şeyin yaşandığı o eve dönmeye dair bir düşünce yoktur – ta ki ortak paydalarının aynı mekânı paylaşmaktan ibaret olduğu eşinin oraya dönmeye dair ısrarı karşı konulmaz bir hâl alana kadar. Olup bitenlerden bihaber olan eşinin teklifini reddedemeyince, Natsuki bedenini geçmişin izleriyle dolu o evde bulur bir kere daha.
Tanınmayacak kadar değişen kuzeniyle seneler sonra bir araya gelmeleri, yine topluma bir aidiyet duyamayan eşinin de varlığıyla daha da trajik bir hâle gelir. Sorgulamalar hızlanır, soru işaretleri çığ gibi büyür ve geriye önemli tek bir nokta kalır: Bireyin bu topluma, dahası bu dünyaya ait olma ihtimali gerçekten var mıdır? Peki ya toplumun dışına çıktığımızda neyle burun buruna geliriz?
İnsanı insan olarak sorgulayışında hem tanıdık, hem rahatsız edici bir yön var Dünyalılar’ın. Hassas konulardaki tasvirlerinin çıplaklığı okurun yüzüne vururken, bir çocuğun başına gelenleri onun bakış açısından okumak her şeyi daha da çarpıcı hâle getiriyor. Natsuki’nin uğradığı haksızlıkların, başına gelenlerin, çocukken yaptıklarının izleri onun yetişkin yaşamına başarıyla taşınmış. Yazar Sayaka Murata, yarattığı karakterlerin derinliklerine inmese dahi hiçbir detayı atlamadan oluşturmuş onları. Abartıya kaçmayan, trajediden uzak bir anlatımla söylemek istediği her şeyi söyleyebilmiş. Bu bağlamda Dünyalılar, okura farklı bir manzara sunarken çokça da soru yönelten, okunması gereken bir kitap.