DÜNYA EDEBİYATINA ALTIN MİRAS: ALBERT CAMUS “İnsanın her gün yaptığı en iyi şey, intihar etmemeye karar vermesidir.” Varoluş sancılarını satır satır okuyabildiğimiz, 20. yüzyılın düşünce ve edebiyat dünyasının en etkili isimlerinden biri. Bir cümlesi ile sayfalar dolusu sorgulatan, fısıldayarak bile…
Halide Edip Adıvar
TÜRK EDEBİYATININ ÖN SÖZÜ : HALİDE EDİP ADIVAR “Biz zavallı insanlar, kalplerimizin elinde birer oyuncaktan başka bir şey değiliz.” Bırakın kadın bir yazar olmayı, kadın olmanın bile zor olduğu dönem, tüm cesareti, yeteneği ve bitmek bilmez çalışkanlığıyla, iyi ki Türk…
Tomris Uyar
TÜRK EDEBİYATININ İLHAM PERİSİ; TOMRİS UYAR Edebiyatta kendine muhteşem bir yer edinmiş ve kendilerini bizim edebiyat sevdamızın sayfalarına kazımış kimi kadınlar, yalnızca başarılı eserleriyle değil, özel hayatı, psikolojik sorunları, melankoli dünyası ve ilginç yaşam öyküleriyle de dikkat çekmektedir. İşte bu…
Füruğ Ferruhzad
“İnsanı sessiz kalmaya zorlayan acı, onu bağırmaya zorlayan acısından çok daha ağırdır. Kendi varlığımın sesi olayım dedim, yazık ki kadındım. Bedava bağışladığım gönül hariç, Ona verdiğim her şeyi helal ettim.” Her şiiri, şiirlerinin her bir satırı derin bir hüzün, derin…
Virginia Woolf
EDEBİYAT’A BİR KADIN DEVRİMİ : VIRGINIA WOOLF Edebiyata ruhunu ve kendisini adamış her kadın minnettardır ona. Ki o, kadınlara yazmayı öğretmiş ilk cesur kadın yazarlardandır. Virginia Woolf, günümüz kadın yazarları kadar yazmanın kadınlar için bu denli kolay olduğu bir dönemde…
Kaan İnce – Mavi İntihar
“Şiiri etinden sıyırıp gitmek Kanlı dizelerle kazımaktır kendini yeryüzüne…” Bir ağustos ayında kalbine ince ince yağan ölüm yağmuru altında, kendini Kadıköy’deki Ümit Oteli’nin balkonundan yeryüzüne şiir gibi imledi. Hem kendini hem duygularını… Ölüm bir toplamdır, kimse bir düşünceyle ölmez. Kim…
Vivian Maier
Amerikalı sokak fotoğrafçısı; Vivian Dorothy Maier. Çocuk bakıcılığı yaparak geçimini sağlayan Maier, bir yandan da elinde makinesiyle sokak sokak gezerek fotoğraf çekiyordu… Yanlarında çalıştığı ailelerin söylediklerine göre içine kapanık bir insandı… Çektiği fotoğrafları hiçbir yerde yayımlamadı, hiç kimseye göstermedi… Fotoğraflarının…
Fyodor M. Dostoyevski
19. Yüzyılın ikinci yarısından itibaren yalnızca kendi ülkesinde tanınmakla kalmayıp ününü kısa sürede Avrupa’ya taşımış, yazdığı romanlarla önce Avrupa ve ardından dünya edebiyatını derinden etkilemiş, güçlü kalemi ile 20. Yüzyıl düşünürlerine sosyolojik ve felsefi anlamda yön vermiş bir yazardır, Dostoyevski.…
Kemal Tahir
Asıl adı İsmail Kemalettin (Demir) dir. 1910 Yılında İstanbul’da dünyaya gelen Kemal Tahir, öykü ve romanları ile ‘gerçekçilik akımı’ nın ülkemizdeki önemli temsilcilerinden biri olmasının yanında 1200-1950 tarihleri arasındaki 750 yıllık süreçte Anadolu insanının sosyal ve kültürel etkileşimleri, hayat görüşü ve…
Jean Paul Sartre
Martin Heidegger, Albert Camus, Dostoyevski ve Friedrich Nietzsche gibi ‘Varoluşçuluk Akımı’nın tarihteki en güçlü temsilcilerinden biri olmasının yanında, ‘Varoluşçu Marksizm‘ öznel yorumu ile 20. yüzyılın önemli düşünürlerinden biri olduğunu kanıtlamış, 1964 Nobel Edebiyat Ödülü sahibi(*) Fransız felsefeci ve yazar. “Hayat, bir insan için…