Yetişkinliğin normlarıyla çocukluğun masumiyetinin çatışmasının, yalanların, kopan bağların, ikilemlerin ve sorgulamaların kitabı Dünyalılar. Ortaya çıkışlarından bu yana toplumsal kuralların, kendi bildiklerini okuyan insanların ve sistemin bir parçası olmamanın hazin sonu. Natsuki, hâlihazırda kendi dünyasında yaşayan küçük bir çocukken, başına gelen…
Kitap İncelemeleri
Polonya’da Bir Kuş Var
“Ne yazık ki her şeyin zamanı şimdi: Sevmek, sevilmek, yaşamak, ölmek için…” Polonya’da Bir Kuş Var (1945), Fransız yazar, yönetmen, diplomat ve savaş pilotu Roman Gray’den savaş yıllarında genç bir çocuk olmaya ve mücadeleye dair bir anlatı. Savaşa dair beylik…
Yolcular (The Passengers)
Her geçen an gündelik hayatımızın daha büyük bir parçası olan yapay zekâ hakkında ne düşünüyorsunuz? Bu konuda biraz temkinli olmakta fayda olduğunu savunanlardan mısınız, yoksa hayatımızı kolaylaştırdığı sürece sunduğu her olanaktan yararlanmak isteyenlerden mi? Toplumun hangi kesiminden olursak olalım; yaşımızdan,…
Meselenin Özü (The Heart of the Matter)
“Politik gerilim” kadar incelik isteyen bir türden söz edildiğinde çoğu insan için akla gelen ilk kitaplardan biridir, 1948 senesinde İngiliz yazar Graham Greene’nin yazdığı Meselenin Özü. Yazılışından neredeyse bir asır sonra bile okurken kendinizi İkinci Dünya Savaşı zamanlarında Sierra Leone…
Çavdar Tarlasında Çocuklar
Amerikalı yazar J.D. Salinger tarafından kaleme alınmış bir roman olan “Çavdar Tarlasında Çocuklar”, yayınlandığı 1951 yılında büyük bir yankı uyandırmış ve Amerikan Edebiyatı’nın klasikleri arasında önemli bir yere sahip olmuştur. Gençlik sancılarına, toplumsal ilişkilere ve sorunlara odaklanan bu eser, baş…
Kuşların ve Yılanların Şarkısı
Panem, adını ilk duyduğumuzdan 64 sene daha genç ve kaotik. 2012 yılında Suzanne Collins’in kaleme aldığı Açlık Oyunları üçlemesinin ilk kitabıyla akıllarda yer edinen bu distopik ülke, kısa sürede okuyucuları içine çekmiş ve sayfalar birbiri ardına çevrilirken yapısı, işleyişi ve…
Biri, Hiçbiri, Binlercesi
“Yirminci yüzyılda üç yazar; huzursuzluğumuzu, acılarımızı ve korkularımızı en iyi şekilde dile getirdi. Bunlar Pirandello, Kafka ve Borges’tir.” –Leonardo Sciascia O güne kadar burnuyla oldukça barışık bir hayat sürmüş olan Moscarda’nın yaşamı, karısının bir gün onun burnunun eğriliğinden dem vurmasıyla…
Milena’ya Mektuplar
Nisan 1920’de, İtalya-Avusturya sınırındaki bir kasabada yazılan, “Sevgili Bayan Milena, İki gün bir gecedir yağmakta olan yağmur, muhtemelen geçici olarak, biraz önce dindi.” kelimeleriyle başlıyor Milena’ya Mektuplar ve 1923’te Berlin’den postalanmış bir karta karalanan şu cümleyle sona eriyor: “Ve şimdi…
Balıkçı ve Oğlu
Ne zaman mavi ve kırmızı renkleri yan yana görsem aklıma hep o bebek gelir. Hani Ege sahillerinin birinde cansız bedeniyle yatan Aylan bebek… Akıllardan silinmeyen o görüntü utancın resmidir, kanayan bir yaranın resmidir. İnsanlığın var oluşundan itibaren kaçınılmaz olan bir…
Yerdeniz Büyücüsü
“Sanırım Yerdeniz Büyücüsü’nün en çocuksu yanı konusu: Büyümek.” der Ursula K. Le Guin. “Büyümek, benim yıllarımı alan bir süreç oldu; bu süreci otuz bir yaşında tamamladım – ne kadar tamamlanabilirse, o yüzden de çok önemsiyorum. Çoğu genç de önemser. Ne…