Mort Walker tarafından yaratılan çizgi roman (Orj: Beetle Bailey), ABD’deki bir askeri eğitim kampındaki yeteneksiz askerleri ve başlarından geçen olayları anlatır. Türkiye’de de Gırgır dergisinde kendisine yer bulan çizgi roman, bir süre Hürriyet ve Vatan gazetelerinde de yayımlanmıştır. Çizgi romandaki…
Karikatürize
Zamdan Geriye Kalan
Gerek özel sektörde gerekse kamuda, maaşlara yapılan zamlar ile vergi zamları arasındaki tutarsızlık tıpkı günümüzde de olduğu gibi 80’li yıllarda da mevcuttu. Gırgır’ın 626. sayısında ele aldığı bu durum, kapitalizm ile ilgili hazırlanmış olan “balık tutan adamın balık dolu kovasına…
Pilsen Milsen
Gırgır dergisinin “Özal’a İnat 40 lira” yazısıyla satışa çıkan 611. sayısının kapağı Süleyman Yıldız ve Ergün Gündüz imzası taşıyor. İşe giden insanların ve okula giden bir çocuğun sarhoş olarak karikatürize edildiği kapakta, piyasada yerli üründen çok yabancı içecek ürünlerinin bulunmasının…
İşsizliğe Çözüm
1985 yılına ait olan bu karikatürde, günümüz Türkiyesinin de bir sorunu olan “işsizlik” konu edilmiş. İcraat yerine bahane üretme makamı olan bakanlıklara ve bulunan çözümlere getirilen eleştiri oldukça düşündürücü. Bunun dışında Tınaz Titiz’in diyaloğunda yer alan “işsizlerede” kelimesindeki yazım hatası…
Eşşek Herif
Bu sayıda, çocukluğumda okumaktan en çok keyif aldığım Gırgır bölümlerinden birine yer veriyorum: “Eşşek Herif”. Hasan Kaçan imzasıyla yayımlanan karikatürün karakterleri; mahallenin zıpır çocuğu ve babası, zıpırın arkadaşları ve “abüüğ” sözüyle akıllara kazınmış mahallenin delisi. “Eşşek Herif” köşesinde, yayımlandığı döneme dair…
Seks Pazarı
“Ankara’da küçük yaşta kızların satıldığı bir ‘seks pazarı’ ortaya çıkarıldı. Müşterilerin bir kısmının da milletvekili olduğu anlaşıldı.” Son günlerde ortaya çıkmaya başlayan çocuk istismarı haberleri bir uyanışa neden olsa da bu vakalar ülkemizde uzun süredir meydana gelmekte. Bu sayıda yer verdiğim karikatür…
Yüzelli Yıl Sonra Asgari Ücret
1985 yılına ait olan bu karikatür; günümüzde çokça tartışılan asgari ücretin düşüklüğü ve sendikaların vasıfsızlığının, geçmişten bugüne çok da değişmediğinin kanıtı. Karikatür, Gırgır’ın 655. sayısında yer alan ve “Yüzelli Yıl Sonraki Bir Gırgır Sayfası” adıyla hazırlanan bir sayfada yer almakta.…
Soğuk Sandviç
SSCB’nin henüz dağılmadığı dönemden… ABD ve Rusya yine bir pazarlık masasında, Özal liderliğindeki Türkiye de bu pazarlığın sonuçlarını beklemekte… Günümüzde; sınır ülkelerindeki askeri hareketlilik ve terör eylemleri nedeniyle hem Batı’dan hem de Rusya’dan telkinler alan, “iki arada bir derede” kalan Türkiye’nin 20…
Zamzam
Yerli üreticiyi korumak amacıyla elektronik ürünlerin gümrük vergilerine yapılacak olan zammın müjdesinin verilmesinin ardından karara itiraz edenlerin ibret alması için geçmişten bugünlere kalan bir karikatüre yer vermek istedim bu sayıda. Yine yakın tarihten örnek veriyorum: Özal dönemi. Günümüzde 65’e çıkan emeklilik yaşı -bakın burası…
Ma Heng Chao
1952 Yılında Çin Halk Cumhuriyeti’nin Zhejiang Eyaletine bağlı Jiangsu Şehri‘nde dünyaya gelen sanatçı, aynı eyalete bağlı Hangzhou Eyalet Üniversitesi’nde resim ve grafik sanatlar eğitimi aldı. “Çocukça Hileler” adını taşıyan mizahi renkli çizgi roman serisinin ülkenin seçkin bir gazetesinde bölümler halinde…