Ünlü ingiliz oyun yazarı William Shakepeare‘in aynı adlı eserinden Devlet Tiyatroları tarafından 2014-15 Oyun Programına alınan Macbeth, Bozkurt Kuruç rejisi ile seyirciye sunuluyor. 2 perdelik ve 150 dakika süren oyunda 49 oyuncu sahne alıyor. Oyunun Türkçe’ye çevirisini Orhan Burian, dekor tasarımlarını Güven Öktem, Kostüm tasarımlarını Gül Emre, Işık tasarımlarını ise Zeynel Işık yapmış.
1606 Yılında kaleme alınan eserde, cesareti ve kazandığı zaferlerle büyük bir üne sahip olan İskoç komutan Macbeth ile karısı Lady Macbeth’in, hırs ve ihtiras duygularının etkisinde, dönemin başarılı ve iyi yürekli kralı Duncan’ı öldürerek ülke yönetimi ele geçirmeleri ve sonrasında yaşadıkları vicdan azabı konu ediliyor.
Macbeth, Shakespeare’in en kısa fakat en çok ses getiren trajedilerinden biri kuşkusuz. Bunun en önemli nedeni ise insanlarda var olan ve birbirini tetikleyen iki güçlü duyguyu; hırs ve ihtirası işliyor oluşu. Shakepeare’in duygu yüklü şiirsel diyaloglarıyla renklenen karakterler, başarılı bir oyun kurgusu, esere hakim bir rejisör ve nitelikli oyuncularla bütünleştiğinde, doğal olarak seyrine doyum olmayan bir görsel şölene dönüşüyor. Oyuncuların sahne kullanımları, rollerini özümseyişleri, seyirciyi oyuna bağlama becerileri, kullanılan görsel efektler ve müzikler… Hangi açıdan bakarsanız bakın farklı bir tatmin yaşıyorsunuz. Dekor tasarımcısından ışıkçısına, kostüm tasarımcısından sahne amirine, gıpta edilecek bir senkronizasyonla görevlerini bi-hakkın yerine getirdiklerine şahit oluyorsunuz.
Ekibin topyekun başarısı ve bu genel uyumluluk hali içerisinde, performansları tek tek değerlendirip kimilerini öne çıkarma çabası anlamsız olacaktır elbet. Buna mukabil, İpek Çeken‘in Lady Macbeth canlandırmasına hayran kaldığımı, ‘Üç Cadı’ yı canlandıran Seçil Öztan, Ferahnur Barut ve Füsun Akay‘ı ise çok başarılı bulduğumu vurgulamadan geçemeyeceğim.
Tiyatro oyuncusu olarak, üstün başarılarla dolu meslek yaşamı süresince sayısız oyunda roller alan, bir dönem Devlet Tiyatroları Genel Müdürlüğü görevinde de bulunan usta tiyatrocu Bozkurt Kuruç’ un nezdinde, bu oyunda emeği geçen herkesi tek tek kutlamak gerek. El ele vererek bir tiyatro klasiğini, bir Shakespeare eserini, tiyatro seyircilerine çok keyifli dakikalar yaşatacak biçimde yorumlamışlar. Doğrusu, son yıllarda izlediğim Shakespeare yorumları içinde en büyük hazzı aldığım oyun bu oldu. Oyun, Ankara ve İstanbul tiyatrolarında sezon sonuna kadar dönüşümlü olarak sahnelenmeye devam edecek. İzleme imkanınız varsa kesinlikle kaçırmayın. Daha önce izlediyseniz bile Macbeth’i bir de bu ekibin yorumu ile izleyin derim.