Yok olmasına göz yumulan tarihi eserlerimizden biri daha: Kurul Kalesi. Ordu’ya bağlı Bayadı köyü sınırları içerisinde bulunan Kurul Kalesi merkeze 13km uzaklıktadır. 2300 yıllık Kurul Kalesi’nde yapılan kazılarda şu ana kadar yüzde otuzluk bir bölüm gün yüzüne çıkarıldı. 1. derece arkeoloji bölümü ilan edilmiştir. Doğu Karadeniz’deki ilk bilimsel arkeolojik kazı alanıdır.
Kalenin Pontus Krallığı’nın en önemli krallarından biri olan 6. Mithridates döneminde yapıldığı anlaşılmaktadır. Kalenin askeri amaçlı yapıldığı tahmin edilmektedir. Yüksek bir mevkide bulunmasından dolayı ulaşması zordur ve gelen herhangi bir tehlike kolaylıkla görülebilmektedir.
Kale Romalıların saldırısında çıkan büyük bir yangında yok olmuştur. Bu sonuca yapılan kazılarda Romalıların savaş aletlerinin bulunması ve duvarlardaki yangın izlerinden ulaşılmaktadır.
Günümüze kadar yapılan kazılarda gün yüzüne çıkarılan en önemli eser 2100 yıllık, tahtında oturan ana tanrıça Kibele heykelidir. Heykelin yanı sıra 200-300 merdiveni de gün yüzüne çıkarılmıştır. Kazı esnasında pişmiş topraktan yapılmış kiremitler de bulunmuştur.
Kurul Kalesi’nin parçaları incelendiğinde M.Ö. II. ve I. yüzyılda yerleşim olduğu anlaşılmaktadır. Çevre düzenlemesi çok iyi yapılan kalenin etrafında yürüyüş parkurları, oturma alanları, seyir terası ve otopark bulunmaktadır. Kalede yer altı tünelleri ve sarnıç bulunmaktadır. Yapılan kazılarda buranın sadece kaleden oluşmadığı etrafının da arkeolojik açıdan çok verimli olduğu anlaşılmaktadır. Yapılan kazılarda kalenin temel taşlarına ve duvarlarına ulaşıldığı anlaşılmıştır. Kalenin duvarlarını koruma altına alan arkeoloji ekibi önümüzdeki yıllarda duvarların restore edileceğini de söylemektedir. Kalenin tamamının gün yüzüne çıkarılmasının yaklaşık 15 yılı bulacağı düşünülmektedir.
Kazıda bulunan tarihi eserlerin titizlikle incelendiği ve bu eserlerin şimdilik kazı alanında koruma altına alındığı ileriki zamanda Ordu kent müzesinde sergileneceği bilinmektedir. Kazıda bulunan Kibele heykelinin ardından başka heykellerin de olabileceği tahmin edilmektedir.
Kurul Kalesi’nin hemen altında yer alan taşocağı işletmesinden dolayı kale çok büyük zarar görmektedir. Kale sit alanı ilan edilmesinden sonra taşocağının ruhsatı iptal edilmiştir. Fakat işletmenin sahibi karşı dava açmıştır ve taşocağı alanının sit alanından çıkarılması karar verilmiştir. Her gün kalenin altında dinamitler patlatılarak kaleye çok büyük zararlar verilmesine rağmen hâlâ her zamanki gibi bir şey yapılmamaktadır.