Nevşehir denince akla ilk gelen Peri Bacaları olur ancak Peri Bacaları kadar popüler olmasa da “Derinkuyu” yeraltı şehri de bir o kadar güzeldir. Adından da anlaşılacağı gibi yeraltı şehri, Nevşehir’in Derinkuyu ilçesinde bulunmaktadır. Derinkuyu 1963 yılında tesadüfen bulunmuş ve 1967 yılında turizme kazandırılmıştır.
Bu yeraltı şehri, dünyadaki diğer yeraltı şehirlerine göre daha ilginçtir. Bu şehrin yerin altında 8 katı bulunmaktadır. Bu şehrin ilk misafirlerinin Asurlular olduğu tahmin ediliyor. Bazı kalıntılara göre daha da eski olabileceği düşünülmektedir. En son hâlini ise II. yüzyılda aldığı tahmin edilmektedir. Roma zamanındaki ilk Hıristiyanlar baskılardan dolayı ibadetlerini bu yeraltı şehrinde yapmaktaydı. Girişleri kolayca fark edilmeyecek şekilde tasarlanmıştır.
Derinkuyu yeraltı şehrinin gezilemeyen bölümlerinden birinde Roma dönemime ait mermer bir kartal heykeli çıkarılmıştır.
Bu şehirde uzun süre kalındığı için, erzak depoları, havalandırma bacaları, ibadethaneler, su kuyuları yapılmıştır. Hatta akıl hastanesi bile bulunmaktaydı. Bu odalar tek kişinin geçebileceği tünellerle birbirlerine bağlanmıştır. Her odanın girişinde güvenlik amacıyla büyük taş silindirler bulunmaktadır, bu silindirler bir nevi kapı görevi görmektedir.
Derinkuyu’nun, günümüzde 2500 m2’ alanı ve sekiz katı gezilebilmektedir. Toplam kat sayısı ve derinliği tam olarak bilinememektedir.
Birinci katında; ahır, şaraphane, misyoner okulu ve vaftizhane bulunmaktadır. İkinci katında; mutfak, mutfakla alakalı bölümler, şaraphane ve erzak deposu bulunmaktadır. Üçüncü katı ise bir havalandırma görevi görmektedir. Dördüncü katında, dinlenme amaçlı oturma-yatma odaları bulunmaktadır. Yedinci katında ise toplantı odası bulunmaktadır.