Kurt boğazı adı verilen bir teknikle yapılan cami hiç çivi kullanılmadan yığma tekniğiyle yapılmıştır. Göğceli Camii 8 asırdır ayakta durmaktadır. Cami çivisiz olması ve temeline takoz koyulmasının dolayı depremlerde zarar görmemektedir.
Göğceli Camii Samsun’un Çarşamba ilçesinde bulunmaktadır. Halk arasındaki adı Çivisiz Cami olarak geçmektedir. Mimari teknik açısından yerli ve yabancı turistlerin ilgisini çekmesinin yanında mimarların da ilgisini çekmektedir. Cami 300 kişilik bir cemaati barındırabilmektedir. Caminin kolonları ise kıble yönüne eğik olarak tasarlanmıştır. Bunun nedeni ise caminin yıkılması durumunda secde edecek şekilde durması içindir.
Göğceli Camiinin Selçuklu Sultanı I. Gıyaseddin Keyhüsrev tarafından 1200’lü yıllarda yaptırıldığı tahmin edilmektedir. Bu cami ülkemizde bulunan en eski ahşap cami olma özelliğini taşımaktadır. Caminin yapımında hiçbir şekilde çivi kullanılmamıştır. 50-70 santim eninde ve 10-15 metre uzunluğunda kalaslar kullanılarak Kurt Boğazı tekniğiyle birbirine geçirilerek yapılmıştır. Tavan süsleri ise daha sonradan Osmanlı döneminde kök boyası kullanılarak yapılmıştır.
Caminin isminin nerede geldiğine bakacak olursak; çeşitli rivayetler vardır ama en çok bilineni yakınında bir mezarlığın bulunduğu ve bu mezarlığa eski dilde dünyadan göçenlerin bulunduğu yer anlamına gelen “göç ehli” dendiği ve zamanla bu ismin değişime uğrayarak Göğceli şeklini aldığı söylenmektedir.
Ahşap bir caminin bu kadar uzun zaman hasar almadan çürümeden kalmasını, uzmanlar, kullanılan ağaçların zamanında kesildiği ve bir süre bekletilerek kullanıldığı ve takoz sistemi bulunduğunu öne sürerek açıklamışlardır. Tahtadan legoya benzeyen bu cami, 8 asırdır dimdik sağlam bir şekilde günümüze kadar gelmiştir. Kısmet olursa 8 asır daha ayakta kalıp gelecek nesillere ibadethane olarak hizmet vermeye devam edecektir.