Proje Yazarı ve Fotoğraf Sanatçısı:
Neslihan Sağır Çetin
Proje Konusu:
Osmanlı Dönemi’nin en tanınmış yerli ve yabancı ressamlarına ait tabloların aynısı resmedildiği mekanda aynı kostüm ve materyaller ile modelli canlandırma yapılarak birebir fotoğrafları çekildi.
Türkiye’de bir ilk olan bu projenin yapımı 2017-1019 yılları arasında 3 yıllık bir süreçte tamamlandı.
Ressamlar
Osman Hamdi Bey
Sir Frederic Leighton (İngiliz Ressam)
Jean Leon Gerome (Fransız Ressam)
John Frederick Lewis (İngiliz Ressam)
Rudolf Ernst (Avusturyalı Ressam)
Stanislaus Chelebowski (Polonyalı Ressam)
Sir Frederic Leighton (İngiltereli Ressam)
İbrahim Çallı
Ali Avni Celebi
Mehmet Ali Laga
Namık İsmail’e ait olan 40 adet ünlü tablonun canladırılması Profesyonel Tiyatro Sanatçılarının modellik yapması ile gerçekleştirildi.
Tabloların içerisinde görünen; kostümlerin aynısı terzilerde diktirildi. Kuran muhafazası, rahle, sehba gibi materyaller marangozlarda hazırlandı ve kilim, silah, buhurdan, teber gibi materyallarde antikacılardan sağlanarak tabloların aynısı resmedildiği mekanda modeller ile birebir canlandırılarak fotoğraflandı.
Projenin Amacı
Osmanlı Döneminde yerli ve yabancı ressamların resmettiği mekanların gerçek olduğunu ve bu mekanların hala Bursa’da varolduğunu ortaya çıkarıp Yurtiçi ve yurtdışında tanıtımını yaparak mekanların bilinirliğini sağlamak. Türkiye ve Bursa’nın turizmine katkı sağlayacağını düşündüğüm bu projenin derginizde yeralmasını arz ederim.
Tablolardaki mekanları tanıtırken eş zamanlı olarak eserlerde ve mekanlarda görünen Osmanlı’ya ait mimari, çini, ahşap oyma, kündekari, hat sanatı, metal işleme, cam işleme, sedef kakma, el dokuma, mermer oyma, giyim kültürü, musiki sanatı, gibi sanatlar ile Osmanlı kültürünü tanıtmak.
Kim engelledi beni..
Bilmiyorum.